TOWN OF PLYMOUTH
DEPARTMENT OF PUBLIC WORKS

CEMETERY & CREMATORY DIVISION

RULES AND REGULATIONS

UPDATED:  APRIL 2016
Cemetery & Crematory Office

Vine Hills Cemetery

102 Samoset Street

Plymouth, MA 02360

(508) 830-4078

(508) 830-4141 – FAX

Office Hours:

Cemetery: M-F 8:00 am – 4:30 pm
Crematory M-F 7:00 am – 4:30 pm
Saturdays 8:00 am – Noon (Crematory Only)

The town of Plymouth, Massachusetts welcomes visitors to its cemeteries.  Visitors are asked to remember that the cemeteries are dedicated to the memory of those buried there and that dignified behavior is required.

GENERAL RULES
1. Residency of the Town of Plymouth is not a requirement to purchase graves under the jurisdiction of the Town of Plymouth. However, the purchase price for resident and non resident lots is not the same.  See attached schedule for fee. Payment in full at the time of purchase is required via check, cash or money order. Credit cards are not accepted. No lots shall be sold without perpetual care.  
2. The transfer or sale of the right of burial of any grave or lot must be approved by the cemetery superintendent. No lots or graves may be sold by the deed holder or their heirs to any other person without the cemetery division’s consent. The sale amount cannot exceed the original amount tendered. Before any transfer, sale or claim of ownership will be approved and processed, absolute ownership must be established. Duplicate deeds or transfers will be issued by the cemetery division for a fee. (see fee schedule)
3. Chapter 114, Section 29: If anyone dies intestate, the lot descends to the heirs-at–law, but subject to provisions of chapter 190, Section 3.
4. Chapter 114, Section 3A:  The cemetery may take over ownership of an unoccupied grave after seventy-five years has elapsed since the date of sale and after making a diligent search to locate heirs.

5. The town does not buy back previously sold graves.

6. All work in the cemeteries is to be done only by cemetery employees or under their direction with exception of the lettering or setting of monuments or markers which will be the responsibility of the company hired to do the work.  No outside paid gardener or landscaper will be allowed to do work within the cemeteries without permission from the cemetery superintendent. No work is to be done in the cemeteries on Sundays.
7. The Cemetery Division will exercise reasonable care to protect all monuments, markers or plantings, while mowing grass or doing other maintenance tasks, however, it disclaims any responsibility for any damage or injury thereto. 
8. Permission must be obtained from the cemetery superintendent for any work contemplated in the cemetery such as cutting in new sod, flowerbeds, planting of trees or otherwise disturbing the grounds.
9. Placing curbing, fencing, hedging, borders, mounds or enclosures of any kind on or around any lot or grave is strictly prohibited.  No upright markers are allowed other than a headstone.  Planting of trees or shrubs is not allowed.  Planting of perennial or annual flowers is permissable within a 12” area in front of the headstone and no wider than the headstone.
10.
Acting in the best interest of the Town, the superintendent shall have the authority to cut, trim,
transplant or remove anything that interferes with grounds maintenance tasks, someone else’s lot or gives the appearance of an unkept lot wherever or whenever he shall deem necessary.
 11. The Cemetery Division will not be liable for any 
loss or damages caused by an act of God, thieves,        vandals, or unavoidable accidents. 
 12. Dogs and pets are not permitted on the   

     cemetery grounds.      

 13. Any photography or vidoeography in the cemeteries 

requires the permission of the cemetery office.
 14. All cemeteries are open from dawn to dusk.

 15. Christmas decorations must be removed by February 28th.

     The cemetery division will remove and discard items

     after that date.

PROHIBITED ITEMS
The following items are prohibited:  vigil lights, spot lights, vases, balloons, benches, string lights, bird houses, and bird feeders. Nothing is to be attached to any tree or shrub. No flag, pennant or similar decoration, except the flag of the United States shall be displayed on any lot or grave.  Upright articles are only allowed within a 12” area in front of headstone.  Items are not to be placed at the foot or corners of graves.  All items are to be placed in a 12” area in front of the headstone only. Stone rubbing is not allowed.
INTERMENTS
1. All requests for interments must be received no later than the end of business (4:30) Monday thru Friday two days prior to the day requested. Exceptions will be a request for a Monday interment which must be received no later than 11:00 am on the previous Friday. The cost of interments is available at the Cemetery office.  Note there will be an additional charge when snow or frost removal is required. (see fee schedule)
2. All burial requests must be received in writing from the Funeral Director and/or the family and signed by the owner, legal representative or heir of the lot making the request. The Cemetery Division is not responsible for any mistakes occurring from lack of precise and proper instructions as to interments.  A signed interment order must be given to the cemetery office before grave opening will begin.

3. Interment fees must be paid for in advance or by the Funeral Director at the time of the interment and be accompanied by the burial permit. (see fee schedule)
4. No burials will be scheduled on Sundays or holidays except in cases of public health emergencies. Saturday burials will incur an overtime rate as will burials

scheduled after 1:00 pm.
5. Any requests for disinterments must come from

a licensed funeral director.

6. Each single grave may contain one full coffin burial and two urns or three urns when there is no coffin present of planned.  The exception is lots that are deemed cremation only.  Each single lot is 3’4” x 10’.
7. All full burial interments shall have a cement vault with a one piece cover.  Cremation burials do not require a vault, but must be in a reasonable container.
8. Scattering of cremated remains is not allowed in the cemeteries.
9. All cemeteries under town control are for the interment of human remains only.  Remains of animals are not allowed to be interred or scattered.
FOUNDATIONS

  1.
All monuments, headstones and markers must have a    foundation poured by the Cemetery Division.

2. No foundation will be poured from May 15th to June 1st of any year due to Memorial Day preparation or from November 15th to April 1st due to ground conditions.
 
3.
Payment to cover the cost of the foundation must   accompany the order or no foundation will be poured. The cost of the foundation will be determined by square footage. (see fee schedule)
4. Setting fee for markers not requiring a foundation is $100.00.  Government issued veteran markers are installed free of charge. 
5. The cemetery does not accept delivery of headstones other than government markers.  Deliveries from online stone dealers will not be accepted, nor will the cemetery division be responsible for setting them.
PERPETUAL CARE
Perpetual care covers the grounds maintenance takes of the cemeteries, including lawn mowing, loaming and seeding after an interment, leaf removal, trash removal, and snow removal from the main roads, but does not include care of any kind of the monuments, headstones or markers. 

MONUMENTS
  1.
One upright monument is allowed per deed. Individual graves may be marked with flush markers. The size of the monument will be determined by the amount of lots purchased. No monument will exceed 3’ in height. Both die and base must be of the same material.  All upright markers shall have foundations. There is no limit to the number of flat (flush to the ground) markers allowed.
2. Monuments must be centered on the lot.

3. Benches are prohibited except in place of a headstone.

4. Designs and colors for all monuments, headstones and markers must be approved by the Cemetery Division.

5. Certain historical sections have color restrictions in which any monument must match surrounding area stones.

6. Foundation base sizes for monuments or headstones:

 Single Grave
24” x 12” 

   Double Grave 
36” x 12”


 Three grave  
36” x 12”

   Four Grave 
48” x 24”


 Five or more contact office
CREMATORY
Cremation will take place only after the following conditions have been met.
1. Any scheduled ceremonies or viewings have been completed.

2. Forty eight hours have transpired since the death occurred.

3. Civil and medical authorities have issued all required permits.  A completed death certificate or informant verification form and attestation, signed medical examiner’s form, burial transit permit and signed family authority must accompany each case.

4. All financial obligations have been met to Vine Hills and the medical examiner prior to cremation.

5. Unless embalmed, the deceased must be placed in a pouch.

6. Containers must be composed of ridged materials suitable for cremation (no metal caskets accepted), be resistant to leakage and be able to be closed and completely cover the human remains contained within.

7. All pacemakers and radioactive devices must be removed prior to cremation by funeral directors or medical personnel.  They will not be removed by Vine Hills staff.

8. Cases will not be opened for families without the funeral director present.
9. Cases will not be accepted without all proper and complete paperwork and payment.

LOT AND BURIAL FEES
Grave Lots - residents
$800.00
Grave Lots – non residents
$1000.00

(per single grave; includes perpetual care)

Deed Transfer Fee
$150.00

Opening & Closing Fees

(no burials on Sundays & certain holidays)

Full Burials Monday-Friday
$675.00

Full Burials Saturdays/Holidays
$925.00

Cremate Burials Monday-Friday
$250.00

Cremate Burials Saturdays/Holidays
$375.00

Infant Full Burials Monday-Friday
$250.00

Infant Full Burials Saturdays/Holidays
$375.00

Infant Cremate Burials Monday-Friday
$100.00

Infant Cremate Burials Saturday/Holidays
$200.00

Winter Rates
+$100.00

(only if snow or frost removal is required)
CREMATION FEES
Adult
$250.00

Child (3-10 years)
$100.00
Infant/Stillborn (up to 3 years)
$0.00

Holding Fee per day (discretionary)
$100.00

Viewing Room Rental
$75.00

Cremation Containers
$35.00

Pouches
$25.00

Disaster Pouches
$50.00

Additional Urns (3 or more).. . . . . . . . $25.00 per
Pre Need Cremation Vouchers. . . . . . . . $250.00

MAILING OF PACKAGED CREMATED REMAINS FEES
In Massachusetts
$150.00

In U.S.A.
$175.00

Out of County. . . . . . . . . .  to be determined

FOUNDATIONS FEES
Foundation charge is $150.00 per square foot.  Setting fee for markers not requiring a foundation is $100.00.  No charge for installation of government made veteran markers.
Fees Subject to Change
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